MenuSluiten

Heeft u vragen?

500 toegewijde vrijwilligers
wonen, behandeling en thuiszorg in rivierengebied
600 gepassioneerde zorgverleners

Zo mooi is ouderenzorg!

Als er over ouderenzorg gesproken wordt in de media, gaat het meestal over tekorten en kwaliteitsverbetering. Je leest weinig over hoe mooi ouderenzorg is. En dat vinden wij onterecht, daardoor is het beeld van onze sector niet realistisch. Wij maken dagelijks mee dat er mooie dingen gebeuren in de ouderenzorg. Onze collega’s en vrijwilligers maken het verschil in het leven van mensen die gebruik maken van de ouderenzorg. We voelen het als onze maatschappelijke opdracht om de beeldvorming over de ouderenzorg in Nederland bij te stellen. Om te beginnen met het delen van alle mooie verhalen die we hier meemaken. Want: #zomooiisouderenzorg.
'Wat fijn dat ik bij jou mag zijn'

"Muziek is een bijzonder middel om contact te maken met mensen met dementie. Muziek verbindt! Ik maak Lena klaar voor de nacht en help haar naar bed, zoals ik ondertussen misschien al wel honderd keer gedaan heb. Als ze in bed ligt, ga ik bij haar op het randje zitten. Haar hand zoekt mijn hand en we praten nog even. Zodra ons gesprek ten einde komt vraag ik haar, zoals altijd: “Zullen we nog één keer samen zingen?” Haar ogen lichten weer op en samen zingen we nogmaals ons liedje. De laatste woorden van het lied sterven weg. Lena kijkt me vol rust aan en zegt zuchtend tegen me: “Wat fijn dat jij mij zo goed kent en dat ik bij jou mag zijn."

    Uit een van de blogs van Zorgkrant 

'De aandacht en prikkeling tijdens de vakantie en dit moment leek iets getriggerd te hebben bij meneer'

"Eens in het jaar organiseren we een vakantie voor ouderen bij wie zelfstandig op vakantie gaan niet meer mogelijk is. Tijdens een van de vakanties ging er een meneer met dementie mee die handelaar was geweest. Hij leek nog weinig van zijn omgeving mee te krijgen. Tot ik hem op een zeker moment mijn nieuwe portemonnee liet zien en er een onderhandelingsgesprekje ontstond. De aandacht en prikkeling tijdens de vakantie en dit moment leek iets getriggerd te hebben bij meneer. Met grote verwondering genoten we de rest van de vakantie van zijn gesprekstof."

    Tanja van Duin, wijkverpleegkundige en medeorganisator van de vakanties

'Dan maakte ik me groot'

Een van onze geestelijk verzorgers kwam bij een mevrouw met dementie op bezoek die vaak angstig was en dan ineen kromp in een foetushouding. Onze collega vertelt hierover: “Op zo’n bang moment, zat ik een keer naast haar. “Knijp eens in mijn hand”, zei ik. Dat deed ze. “U bent nog heel sterk”, antwoordde ik. Ik zag dat ze wat ontspande. Haar man had me verteld dat ze vroeger sopraan was. “Wat deed u, als u een hoge noot moest halen?”, vroeg ik daarom. Haar lichaam reageerde en ze maakte zichzelf ineens helemaal lang. “Dan maakte ik me groot”, antwoordde zij. De angst en het kleinmaken was weg. “U bent veel sterker en groter dan waar u bang voor bent. U kunt daarbij”, zei ik. Ik schreef het op in het dossier. Door de juiste vragen te stellen, kon het zorgteam haar voortaan ook tot rust brengen. Dat maakte de laatste periode van haar leven veel aangenamer.” 

    Lees meer via www.ontdekdezorg.nl  

'Zo heerlijk om weer naast mijn mooie vrouw te liggen en haar hand vast te kunnen houden'

Toon van Gils had vorig jaar de primeur van het duobed; een prachtig initiatief van Verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn. Eindelijk kon Toon bij zijn vrouw Annie slapen, zonder dat een logeerbed werd bijgesleept. ,,Het was prachtig, zo heerlijk om weer naast mijn mooie vrouw te liggen en haar hand vast te kunnen houden'', zei hij toen. 

    Lees het artikel Veel interesse in duobed van verpleeghuis Oudshoorn

 


'De zorg sluit aan op wat ik belangrijk vind'

“Ik word hier goed verzorgd. Er is aandacht voor je. De lichamelijke verzorging is ook goed. De zorg sluit aan op wat ik belangrijk vind. Ik heb afspraken lopen bij de fysiotherapeut, die afspraken lopen goed. Als ik zelf de afspraak vergeet, word ik opgehaald. De medewerkers vind ik vriendelijk en behulpzaam. Ik kan altijd met mijn vragen bij ze terecht." 

    Cliënt van zorgcentrum Lingewaarde 

'Onze lieve mensen zijn zo creatief'

“Onze lieve mensen zijn zo creatief”, vertelt een medewerker van Steegakker trots over het eindresultaat van een middag bloemstukjes maken. Creatievelingen tonen hier of bij een andere locatie van Zorgcentra De Betuwe regelmatig hun groene vingers tijdens het bloemschikken. Zien de bloemstukjes er niet fleurig uit? 

     Medewerker van Steegakker


'De bewoners genoten van de energie van de kinderen'

Zorgcentra De Betuwe is een aantal jaar geleden het project Betuwe Beweegt gestart om bewoners en bezoekers van haar locaties te stimuleren om te blijven bewegen. Beweging is voor mensen belangrijk; een half uur bewegen per dag heeft immers een positieve invloed op de beweeglijkheid van het lichaam, op de zelfredzaamheid en op de stemming. Naarmate mensen ouder worden, gaat bewegen moeizamer. Daardoor zijn ouderen geneigd steeds minder bewegen.

In beweging blijven

Bewoners en bezoekers van de locaties kijken samen met de fysiotherapeuten, welzijnsmedewerkers en vrijwilligers welke beweegactiviteiten zij leuk vinden en welke mogelijkheden er zijn om in beweging te blijven. Dit kan een speciale activiteit zijn, maar bewoners worden ook zo veel mogelijk gestimuleerd te bewegen tijdens het dagelijkse functioneren. Om het project een nieuwe impuls te geven, werd voor iedereen die mee wilde doen de Betuwe Beweegdag georganiseerd op woensdag 10 oktober 2018.


Betuwe Beweegdag

Tijdens de Betuwe Beweegdag werden verschillende activiteiten gedaan. Een greep uit de activiteiten: op locatie Beatrix in Culemborg volgden liefhebbers een les yoga of zij deden verschillende (Oudhollandse) spellen doen, in Lingewaarde in Tiel stond dansen op muziek op het programma, in De Valentijn in Maurik was een spellencircuit opgezet en locatie Kulenburg in Culemborg ging Levend Ganzenborden. Bij de activiteiten tijdens de beweegdag en in de rest van het project staat plezier voor de deelnemers voorop. Bij Oranjehof in Buren kwam groep 3 van de plaatselijke basisschool langs om samen met de bewoners beweegspellen te doen. Een van de organisatoren vertelt: "Het was heel gezellig. De bewoners genoten van de energie van de kinderen."
    De organisatoren van Betuwe Beweegt

'Voorlezen geeft ontspanning en een aanleiding om met elkaar te praten'

Bekende en onbekende Nederlanders lazen vrijdag 5 oktober 2018 voor aan ouderen door het hele land tijdens De Nationale Voorleeslunch. Wat een mooi initiatief! "Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen." 
    Meer informatie op de website van Nationale Voorleeslunch

Foto: Chris van Houts

'Ik hoef me geen zorgen meer te maken'

Hartverwarmend! Een bewoner vertelde ons: "Ik ben hier in Elim veel gelukkiger dan in mijn oude huis. Ik heb hier alle vrijheid, voel me niet meer eenzaam en hoef me geen zorgen meer te maken". 

Een bewoner van locatie Elim

'Geweldig om te zien hoe deelnemers genieten'

Ouderen en boksen. In Boxmeer kan het! De sport stimuleert beweging, verbetert de conditie en laat deelnemers én hun trainers genieten. Een stralende mevrouw Smulders is een van de sportievelingen. Haar trainer vertelt: 'Geweldig om te zien hoe de deelnemers genieten hè. Zie je ze lachen?' 

Uit een artikel van De Gelderlander


Foto: Ed van Alem

'Bewoners worden er blij, rustig en vrolijk van'

"Onze locaties worden vaak vereerd met een bezoek van dieren in verschillende soorten en maten: van konijnen en katten tot bokjes of een paard. We zien dan bijzondere contactmomenten tussen de dieren en onze bewoners, met of zonder dementie. Het voelen en aaien doet veel mensen goed: bewoners worden er blij, vrolijk en rustig van."

Corina van Krieken, belevingsconsulent

'Bewoners worden er blij, rustig en vrolijk van'

'Ik wil de wereld vertellen hoe bijzonder ouderenzorg is'

De 19-jarige student verpleegkunde Teun Toebes organiseert bijzondere activiteiten voor ouderen met dementie. Een silent disco of een minivakantie bijvoorbeeld. "Ik heb het concept STEUN en toeverlaat bedacht omdat ik de wereld wil vertellen over hoe bijzonder de ouderenzorg wel niet is."

Teun Toebes, STEUN en toeverlaat


'De tijd vliegt voorbij en ik word er rustig van'
"Met veel plezier schilder ik twee keer in de week bij de dagverzorging. De tijd vliegt dan voorbij. En ik word er rustig van. Kort geleden schilderde ik bijvoorbeeld dit huis. Het staat op de camping in de Ardennen waar mijn man Hans en ik al jaren samen met de caravan naar toe gaan.”

Janie, cliënt bij de dagverzorging

'De bril bleek veel leefplezier te brengen'
De Friese zorginstelling ZuidOostZorg vertelt: "We kijken naar: wat deed de cliënt vroeger? Wat maakt(e) de cliënt blij? Hoe zag zijn of haar leven voor de verhuizing eruit? Kunnen we dit op een andere manier voortzetten? Maar er zijn ook allerlei nieuwe dingen die we kunnen aanreiken.


Laatste hadden we bijvoorbeeld de beschikking over een virtuele bril, waarmee cliënten kennis konden maken. Met deze bril waanden ze zich in de oceaan en konden zij virtueel zwemmen met dolfijnen. De bril bleek bij cliënten met pijn, eenzaamheid en dementie veel leefplezier te brengen. Een mooi voorbeeld: een cliënt met veel pijn die veel alleen op zijn kamer verbleef, wilde de bril wel proberen, ondanks dat hij het wel wat gek vond. Toen we de bril opdeden, zagen we na 10 minuten totale ontspanning. Waar de cliënt eerst nog met verkrampte armen in zijn rolstoel zat, zat hij nu met een rustige ademhaling. 


Dit experiment hebben we ook ingezet bij cliënten die in bed verbleven en niet altijd de mogelijkheid hadden om in actie te komen. Ook deze cliënten waanden zich in een andere wereld waarbij er zichtbaar sprake was van ontspanning en soms zelfs een lach op het gezicht.  Fantastisch om te zien en hen kennis te laten maken met een nieuwe beleving!" 

Uit een artikel van een medewerker van ZuidOostZorg

'Bewoners blijven mij verrassen'

"Bewoners blijven mij verrassen. Dankzij een van hen rolde laatst deze tekening uit mijn vingers: mooier dan ik het zelf had verwacht. Zo mooi hoe deze bewoner, die vroeger tekenaar van beroep was, trefzeker lijnen op papier zette en mij aanmoedigde dit ook te doen. Hij was de expert en beantwoordde met geduld mijn vragen."

Corina van Krieken, belevingsconsulent 


'Bewoners blijven mij verrassen'

'Timmeren was leuk, maar wat hebben we gelachen

Voor stoere mannen (én vrouwen) heeft onze locatie Lingewaarde een timmerclub. Laatst maakten ze bijvoorbeeld een huisdier van hout. "Een huisdier waar je niet voor hoeft te zorgen. Met elkaar bespraken we wat je dan allemaal niet hoeft te doen. Timmeren was leuk, maar wat hebben we gelachen he”, aldus bewoners. 

Deelnemers Timmerclub


Timmerclub Lingewaarde'Dat vind ik knap'
Wen han (83) wilde nooit naar een verpleeghuis. De vrouw die beslist alleen in een aanleunwoning wilde, vindt het nu allergezelligst met haar nieuwe vrienden en vriendinnen. 'Het personeel is geweldig. Ik zeg weleens tegen de meisjes: jullie hebben ook je eigen zorg thuis, maar je laat niks merken. Dat vind ik knap.'

Uit een artikel van Aliëtte Jonkers voor De Volkskrant

'Mag ik wat op mijn mouw doen? En op mijn zakdoekje?'

"Laatst zat ik een uurtje om de tafel met een mevrouw die nauwelijks reageerde op de door mij meegenomen spulletjes van vroeger. Tot het flesje 4711 van mijn oma tevoorschijn kwam, daar wilde ze wel aan ruiken. Ineens vroeg ze: "Mag ik wat op mijn mouw doen? En op mijn zakdoekje?" Tevreden zat ze er vervolgens bij: met een grote glimlach op haar gezicht en geregeld ruikend aan haar zakdoekje."

Corina van Krieken, belevingsconsulent

'Al roepen ze midden in de zomer dat ze boerenkool willen eten'
Iedere week koken zo'n tien enthousiaste bewoners van zorgcentrum Kulenburg een heerlijke maaltijd. Een van de bewoners vertelt: "We maken het eten hier iedere keer op een andere manier klaar. Dat verrast me nog steeds."

Lees het artikel Koken met Kanjers

'Zijn wijsheid moet niet binnen de vier muren van zijn kamer blijven'

Tommie vertelt in blogs en filmpjes over zijn werk in de zorg. Bijvoorbeeld over een bezoek aan de meneer

die graag een praatje maakt en wijze levenslessen deelt. 

Lees de blog op de site van Tommie

'Hoop dat ik er nog lang kan blijven

"Ik voel me bij de dagbesteding zo veilig en voel de warmte en de liefde die ze aan de mensen geven. Hoop dat ik er nog lang kan blijven. Heb het zo naar mijn zin."

Uit de hartverwarmende complimentenbrief van een cliëntcomplimentenbrief cliënt

'De CRDL gaf hem een stukje van zichzelf terug'

"Een van onze bewoners is oud-muzikant. Door dementie is hij helaas niet meer in staat om zijn muziekinstrumenten te bespelen. Ik ben toen bij hem gaan zitten met de Cradle, deze vertaalt aanrakingen in geluid en maakt zo nieuw contact mogelijk. Het was alsof hij echt weer muziek aan het maken was. Zijn gezicht straalde. De CRDL gaf hem een stukje van zichzelf terug!”

Corina van Krieken, belevingsconsulent


'Bij vijf van hen is medicatie niet meer nodig'
"Medicijnen gebruiken we het liefst zo min mogelijk. Zeker als er natuurlijke alternatieven zijn. Toen mijn collega’s lazen over de laxerende werking van pruimenmoes, overlegden ze dit met arts en diëtisten. Zes bewoners kregen pruimenmoes in plaats van medicijnen. En bij vijf van hen is de medicatie inmiddels niet meer nodig! Prachtig initiatief, toch?”

Ciska Heemsbergen, coördinator zorg en dienstverlening De Valentijn


Neem contact met ons op via 0800 - 77 33 444 (gratis),
info@stzdb.nl of vul het formulier in.

© 2018 Zorgcentra De Betuwe

Verrassend veel meer dan wonen!