"De zorg ging steeds meer kriebelen."
Begin 2021 zijn de allereerste vijf zij-instromers van Zorgcentra De Betuwe glansrijk geslaagd. Zij volgden in twee jaar tijd een driejarige opleiding tot Verzorgende IG en Maatschappelijke zorg. Daarnaast deden zij 24 uur per week werkervaring op bij Zorgcentra De Betuwe. Samen met Liesbeth Rijksen-Maurits (35 jaar) blikken we terug op de afgelopen twee jaar en kijken we vooruit naar de toekomst.
"Ik dacht steeds vaker: Hier moet ik iets mee doen."
Op de middelbare school koos ik voor Verzorging. Maar toen vond ik deze richting toch minder leuk. Daarom koos ik voor de vervolgopleiding Paardenhouderij. Hier bleek geen werk in te vinden. Ik heb toen 12 jaar bij een supermarkt in Tiel op de brood- en banketafdeling gewerkt. Maar naarmate ik ouder werd, ging de zorg toch steeds meer kriebelen. Ik dacht steeds vaker: Hier moet ik iets mee doen. Via Jet van Zetten en Shauni Moraal, twee vriendinnen en beiden werkzaam bij Zorgcentra De Betuwe, hoorde ik leuke verhalen over de zorg. Dat maakte de aantrekkingskracht naar de zorg alleen maar groter.
"Ik werd gekoppeld aan Zorgcentra De Betuwe en in de zomer had ik een fijn sollicitatiegesprek."
Op een gegeven moment kwam er een leuke vacature van werkgeversvereniging WZW voorbij. Een uniek traject, dankzij een samenwerking tussen 9 verschillende zorgorganisaties uit Arnhem, Nijmegen en Rivierenland. Ik heb direct gereageerd en het ging toen vrij snel. Ik werd gekoppeld aan Zorgcentra De Betuwe en in de zomer had ik een fijn sollicitatiegesprek met opleidingsadviseur Ellen Wissink. In februari kon ik al starten.
"Ik ontdekte al snel dat kleinschalig wonen beter bij mij past."
Ik ging één dag per week naar het Astrum College in Arnhem. Verder werkte ik 24 uur per week bij Zorgcentra De Betuwe. Het eerste jaar werkte ik bij locatie De Valentijn in Maurik, op een groepswoning voor kleinschalig wonen. Voor mijn tweede jaar heb ik een dagdeel meegelopen op een grotere afdeling in Lingewaarde, Tiel. Daar ontdekte ik snel dat kleinschalig wonen beter bij mij past. Het kleinschalige vind ik heel knus en gezellig. Daarnaast ben ik meer op mijn plek bij afdelingen of woningen die zorgen voor mensen met dementie. Ik ben toen naar de speeddates van Zorgcentra De Betuwe gegaan om te ontdekken welk team van welke kleinschalige woning plek had en bij mij paste. Ik kwam bij locatie Huize Appelenburg in Dodewaard uit. Hier heb ik het erg naar mijn zin gehad. En nog steeds. Want na mijn studie kreeg ik een baan op deze locatie aangeboden.
"Ik krijg de ruimte om te ontdekken wat mijn kwaliteiten zijn en mag deze ook volop inzetten."
Huize Appelenburg voelt als een klein huishouden. Iedereen kent elkaar en er is veel verbinding met het dorp Dodewaard. Je mag op deze locatie echt jezelf zijn. En ik krijg de ruimte om te ontdekken wat mijn kwaliteiten zijn en mag deze ook volop inzetten. Ik houd er bijvoorbeeld van om bewoners te verwennen met heerlijke hapjes. Ik houd ook echt van koken. Dit doe ik dan ook regelmatig voor de bewoners.
"Ik kreeg gelukkig veel hulp van Zorgcentra De Betuwe en van school."
Een opleiding en baan combineren, kan heel pittig zijn. Ik kreeg gelukkig veel hulp van Zorgcentra De Betuwe en van school. Hierdoor heb ik direct vanaf het begin goede ervaringen met Zorgcentra De Betuwe. Het contact met mijn werkbegeleiders en praktijkopleider was fijn. Ik kijk terug op twee hele leuke jaren. Na mijn opleiding mistte ik zelfs mijn schoolwerk. Soms heb ik het idee: Ik sta stil… Gelukkig biedt Zorgcentra De Betuwe mij alle ruimte om door te leren. In september start ik met de opleiding Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie. Daar heb ik heel veel zin in!”
© 2019 Zorgcentra De Betuwe
Verrassend veel meer dan wonen!