Ruim 51% van de medewerkers in zorg en welzijn heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met verbale agressie door patiënten, cliënten of hun naasten. Agressie tegen zorgverleners, hulpverleners en welzijnswerkers is onacceptabel. Juist in een tijd van toenemend tekort aan personeel in de sector is het belangrijk dat mensen veilig en prettig kunnen werken. Dat gaat gepaard met emoties van patiënten, cliënten, familieleden en vrienden. Emoties horen er bij, agressie niet.
Verbale agressie tegen een zorg- of hulpverlener is nooit normaal. Helemaal niet als je bedenkt dat zij dag en nacht klaarstaan om je te helpen. Gelukkig verlopen de meeste contactmomenten zonder verbale agressie: Toch kreeg in totaal de helft van de zorg- en hulpverleners in de afgelopen 12 maanden te maken met verbale agressie. Bij 38% was dat een enkele keer, bij 14% één of meerdere
keren per week. En als iemand te maken krijgt met verbale agressie, kan het serieuze gevolgen hebben. Zulke incidenten kunnen leiden tot stress, verminderde concentratie en minder aandacht voor andere patiënten, cliënten of hun naasten. Volgens twee derde (65%) van de zorg- of hulpverleners lijdt de kwaliteit van de zorg in Nederland onder verbale agressie door patiënten, cliënten en/of hun naasten. De gevolgen blijven dus niet beperkt tot de sector en medewerkers zelf, maar ook op de zorg die anderen ontvangen.
Emoties horen bij zorg en welzijn, en dat mag –agressie nooit.
Als emoties hoog oplopen, tel even tot 11
‘Blijf jezelf, tel even tot 11’ is een campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met deze campagne willen we mensen bewust maken van hun gedrag en houding richting zorg- en hulpverleners en welzijnswerkers. Wanneer de emoties hoog oplopen, helpt het om te kalmeren door even tot 11 te tellen. Door zuinig te zijn op onze zorgverleners zorgen we er samen voor dat werken in zorg en welzijn leuk blijft.
Meer informatie:
Check de factsheet