Door vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie de komende jaren toe, terwijl het aantal mensen werkzaam in de zorg juist afneemt. Om mensen met (beginnende) dementie te ondersteunen, ontwikkelt universitair docent Shihan Wang van de Universiteit Utrecht een AI-systeem dat hen eraan helpt herinneren dat het tijd is om te eten of medicatie te nemen.
Om deze maatschappelijke uitdaging het hoofd te bieden, is het belangrijk dat mensen met vroege dementie zo lang mogelijk veilig thuis blijven wonen. Een AI-gestuurde smart assistent voor thuis kan hierbij helpen. Shihan Wang, universitair docent bij Intelligent Systems, heeft een subsidie van 330.000 euro gekregen van ClickNL om een dergelijk intelligent, spraakgestuurd thuiszorgsysteem te ontwikkelen.
“Dit systeem kan mensen met vroege dementie eraan helpen herinneren dat het tijd is om te eten of te drinken, of hun medicatie in te nemen”, vertelt Wang. “Het doel is om met taalmodellen en reinforcement learning een systeem te ontwikkelen dat zich steeds beter aanpast aan iemands persoonlijke voorkeuren en behoeften. Het reageert op gebruikers via gesprekken, eventueel in combinatie met licht, beeld of muziek. Zo helpt het systeem mensen om hun dagelijkse ritme vol te houden en ondersteunt het mantelzorgers en familieleden bij de zorg.”
Het project bouwt voort op eerder onderzoek van Wang, samen met een externe partner en de Hogeschool van Amsterdam, dat de mogelijkheden van een AI-gestuurd thuiszorgsysteem verkende. Wang: “Dankzij AI is er op technisch gebied veel mogelijk om gepersonaliseerde zorg te bieden, maar vaak wordt daarbij minder gekeken naar de interactie tussen mens en computer. En met name bij kwetsbare mensen, zoals mensen met vroege dementie, is gepersonaliseerde en relevante interactie belangrijk om goede zorg te kunnen leveren.”
Bron: Utrecht Nieuws