De kosten van langdurige zorg stijgen dit jaar naar verwachting met 7,2% naar bijna € 38 miljard. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van Zorginstituut Nederland op basis van declaratiegegevens van zorgkantoren. De kosten van het basispakket van de zorgverzekering stijgen met 5,9% naar € 62,5 miljard. Daarmee stijgen deze kosten minder hard dan in 2024, toen de stijging 8,2% was.
De geschatte kostenstijging van het basispakket van de zorgverzekering in 2025, is geraamd op basis van declaratiegegevens van zorgverzekeraars. De kosten lijken minder hard te groeien dan vorig jaar, toen de stijging op 8,2% uitkwam. Een aantal opvallende ontwikkelingen volgens de voorlopige schatting van het Zorginstituut zijn stijgende kosten voor geriatrische revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen en eerstelijnsverblijf. Eerstelijnsverblijf is kortdurend verblijf in een zorginstelling. Ook zijn stijgende kosten te zien voor geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen, waaronder trajectzorg voor kwetsbare ouderen. Deze kosten stijgen gezamenlijk met 12,1%. Deze stijging is te verklaren doordat het sinds 1 januari 2025 makkelijker is geworden voor kwetsbare ouderen om revalidatiezorg thuis te ontvangen. Daarnaast is de vergoeding voor deze zorg ook niet meer beperkt tot een half jaar. Een andere verbetering die in 2025 is ingegaan, is de zogeheten trajectzorg voor thuiswonende, kwetsbare ouderen met een complexe zorgvraag. Bij trajectzorg neemt de specialist ouderengeneeskunde voor die complexe vragen tijdelijk de zorg over van de huisarts. Trajectzorg wordt bekostigd uit de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen.
De geschatte kostenstijging bij eerstelijnsverblijf komt door een tariefsverhoging voor deze kortdurende verblijfszorg in 2025 door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). En door ruimere mogelijkheden voor verpleging en verzorging in de laatste levensfase.
Zorginstituut
Het Zorginstituut verzamelt en analyseert de kosten in de zorg. Ieder kwartaal publiceren ze op de website Zorgcijfersdatabank de voorlopige cijfers over de kostenontwikkelingen in de zorg. Dit doen ze voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze cijfers helpen de overheid en verschillende organisaties in de zorg bij het ontwikkelen en evalueren van beleid. Zodat zij beter kunnen sturen op passende zorg.
Bron: zorginstituut Nederland