MenuSluiten

Heeft u vragen?

500 toegewijde vrijwilligers
wonen, behandeling en thuiszorg in rivierengebied
600 gepassioneerde zorgverleners

Zo mooi is ouderenzorg!

Als er over ouderenzorg gesproken wordt in de media, gaat het meestal over tekorten en kwaliteitsverbetering. Je leest weinig over hoe mooi ouderenzorg is. En dat vinden wij onterecht, daardoor is het beeld van onze sector niet realistisch. Wij maken dagelijks mee dat er mooie dingen gebeuren in de ouderenzorg. Onze collega’s en vrijwilligers maken het verschil in het leven van mensen die gebruik maken van de ouderenzorg. We voelen het als onze maatschappelijke opdracht om de beeldvorming over de ouderenzorg in Nederland bij te stellen. Om te beginnen met het delen van alle mooie verhalen die we hier meemaken. Want: #zomooiisouderenzorg.
'De tijd vliegt voorbij en ik word er rustig van' [kopie]
"Met veel plezier schilder ik twee keer in de week bij de dagverzorging. De tijd vliegt dan voorbij. En ik word er rustig van. Kort geleden schilderde ik bijvoorbeeld dit huis. Het staat op de camping in de Ardennen waar mijn man Hans en ik al jaren samen met de caravan naar toe gaan.”

Janie, cliënt bij de dagverzorging

'De bril bleek veel leefplezier te brengen' [kopie]
De Friese zorginstelling ZuidOostZorg vertelt: "We kijken naar: wat deed de cliënt vroeger? Wat maakt(e) de cliënt blij? Hoe zag zijn of haar leven voor de verhuizing eruit? Kunnen we dit op een andere manier voortzetten? Maar er zijn ook allerlei nieuwe dingen die we kunnen aanreiken.


Laatste hadden we bijvoorbeeld de beschikking over een virtuele bril, waarmee cliënten kennis konden maken. Met deze bril waanden ze zich in de oceaan en konden zij virtueel zwemmen met dolfijnen. De bril bleek bij cliënten met pijn, eenzaamheid en dementie veel leefplezier te brengen. Een mooi voorbeeld: een cliënt met veel pijn die veel alleen op zijn kamer verbleef, wilde de bril wel proberen, ondanks dat hij het wel wat gek vond. Toen we de bril opdeden, zagen we na 10 minuten totale ontspanning. Waar de cliënt eerst nog met verkrampte armen in zijn rolstoel zat, zat hij nu met een rustige ademhaling. 


Dit experiment hebben we ook ingezet bij cliënten die in bed verbleven en niet altijd de mogelijkheid hadden om in actie te komen. Ook deze cliënten waanden zich in een andere wereld waarbij er zichtbaar sprake was van ontspanning en soms zelfs een lach op het gezicht.  Fantastisch om te zien en hen kennis te laten maken met een nieuwe beleving!" 

Uit een artikel van een medewerker van ZuidOostZorg

'Bewoners blijven mij verrassen' [kopie]

"Bewoners blijven mij verrassen. Dankzij een van hen rolde laatst deze tekening uit mijn vingers: mooier dan ik het zelf had verwacht. Zo mooi hoe deze bewoner, die vroeger tekenaar van beroep was, trefzeker lijnen op papier zette en mij aanmoedigde dit ook te doen. Hij was de expert en beantwoordde met geduld mijn vragen."

Corina van Krieken, belevingsconsulent 


'Bewoners blijven mij verrassen'

'Timmeren was leuk, maar wat hebben we gelachen [kopie]

Voor stoere mannen (én vrouwen) heeft onze locatie Lingewaarde een timmerclub. Laatst maakten ze bijvoorbeeld een huisdier van hout. "Een huisdier waar je niet voor hoeft te zorgen. Met elkaar bespraken we wat je dan allemaal niet hoeft te doen. Timmeren was leuk, maar wat hebben we gelachen he”, aldus bewoners. 

Deelnemers Timmerclub


Timmerclub Lingewaarde'Dat vind ik knap' [kopie]
Wen han (83) wilde nooit naar een verpleeghuis. De vrouw die beslist alleen in een aanleunwoning wilde, vindt het nu allergezelligst met haar nieuwe vrienden en vriendinnen. 'Het personeel is geweldig. Ik zeg weleens tegen de meisjes: jullie hebben ook je eigen zorg thuis, maar je laat niks merken. Dat vind ik knap.'

Uit een artikel van Aliëtte Jonkers voor De Volkskrant

'Mag ik wat op mijn mouw doen? En op mijn zakdoekje?' [kopie]

"Laatst zat ik een uurtje om de tafel met een mevrouw die nauwelijks reageerde op de door mij meegenomen spulletjes van vroeger. Tot het flesje 4711 van mijn oma tevoorschijn kwam, daar wilde ze wel aan ruiken. Ineens vroeg ze: "Mag ik wat op mijn mouw doen? En op mijn zakdoekje?" Tevreden zat ze er vervolgens bij: met een grote glimlach op haar gezicht en geregeld ruikend aan haar zakdoekje."

Corina van Krieken, belevingsconsulent

'Al roepen ze midden in de zomer dat ze boerenkool willen eten' [kopie]
Iedere week koken zo'n tien enthousiaste bewoners van zorgcentrum Kulenburg een heerlijke maaltijd. Een van de bewoners vertelt: "We maken het eten hier iedere keer op een andere manier klaar. Dat verrast me nog steeds."

Lees het artikel Koken met Kanjers

'Zijn wijsheid moet niet binnen de vier muren van zijn kamer blijven' [kopie]

Tommie vertelt in blogs en filmpjes over zijn werk in de zorg. Bijvoorbeeld over een bezoek aan de meneer

die graag een praatje maakt en wijze levenslessen deelt. 

Lees de blog op de site van Tommie

'Hoop dat ik er nog lang kan blijven [kopie]

"Ik voel me bij de dagbesteding zo veilig en voel de warmte en de liefde die ze aan de mensen geven. Hoop dat ik er nog lang kan blijven. Heb het zo naar mijn zin."

Uit de hartverwarmende complimentenbrief van een cliëntcomplimentenbrief cliënt

'De CRDL gaf hem een stukje van zichzelf terug' [kopie]

"Een van onze bewoners is oud-muzikant. Door dementie is hij helaas niet meer in staat om zijn muziekinstrumenten te bespelen. Ik ben toen bij hem gaan zitten met de Cradle, deze vertaalt aanrakingen in geluid en maakt zo nieuw contact mogelijk. Het was alsof hij echt weer muziek aan het maken was. Zijn gezicht straalde. De CRDL gaf hem een stukje van zichzelf terug!”

Corina van Krieken, belevingsconsulent


'Bij vijf van hen is medicatie niet meer nodig' [kopie]
"Medicijnen gebruiken we het liefst zo min mogelijk. Zeker als er natuurlijke alternatieven zijn. Toen mijn collega’s lazen over de laxerende werking van pruimenmoes, overlegden ze dit met arts en diëtisten. Zes bewoners kregen pruimenmoes in plaats van medicijnen. En bij vijf van hen is de medicatie inmiddels niet meer nodig! Prachtig initiatief, toch?”

Ciska Heemsbergen, coördinator zorg en dienstverlening De Valentijn


Neem contact met ons op via 0800 - 77 33 444 (gratis),
info@stzdb.nl of vul het formulier in.

© 2018 Zorgcentra De Betuwe

Verrassend veel meer dan wonen!