Informatie opleiding ‘Assisteren bij zorg en welzijn’ voor gastvrouwen/woonzorgbegeleiders-A
De opleiding 'Assisteren bij zorg en welzijn'
Bij Zorgcentra De Betuwe zijn we op zoek naar nieuwe manieren om samen de zorg voor onze cliënten vorm te geven. Eén van de ideeën is om gastvrouwen en Woonzorgbegeleiders-A (en eventuele andere medewerkers waarvoor de opleiding passend is) meer handvatten te geven om cliënten te assisteren bij laag-complexe basiszorg. En hiermee worden zorgteams ondersteund.
In 2022 hebben we een proef gedraaid met de opleiding ‘Assisteren bij zorg en welzijn’ voor gastvrouwen en WZ-begeleiders A. De evaluatie is positief dus we gaan dit opleidingstraject vaker aanbieden.
De opleiding is kort en snel, en is speciaal ontwikkeld voor inzet van gastvrouwen en W-begeleiders A in niet complexe zorg- en welzijnstaken. Als je de opleiding met een voldoende afrondt, ontvang je het officieel erkende certificaat ‘Assisteren bij zorg en welzijn’.
Wat zijn de onderwerpen?
- Assisteren bij Activiteiten van het dagelijks leven (ADL) in niet-complexe situaties Bijvoorbeeld:
- Helpen bij naar het toilet gaan
- Helpen bij wassen en aankleden of een collega hierbij ondersteunen
- Helpen bij transfers
- Helpen bij eten en drinken
- Assisteren bij huishoudelijke werkzaamheden
- Assisteren bij activiteiten op de huiskamer
Hoe ziet de scholing er uit?
De scholing wordt aangeboden in een combinatie van een digitale leeromgeving (het SPOC) én klassikale les bijeenkomsten die een halve dag duren.
Je begint met een startbijeenkomst waarin je uitleg krijgt over het lesprogramma en de digitale leeromgeving. Daarna volg je 6 dagdelen les aan het ROC Rivor in Tiel. Gedeeltelijk theorie en verder oefenen van vaardigheden. Dit traject duurt ongeveer 3 maanden waarin je de tijd hebt om te oefenen met de aangeleerde vaardigheden in de praktijk. Daarna heb je een examen op school.
De planning
In de digitale leeromgeving vind je alle theorie. Daarnaast volg je dus een aantal klassikale les bijeenkomsten. In totaal 7 dagdelen. Daarin krijg je les over het werken met de digitale leeromgeving (de SPOC) en verder veel vaardigheidslessen om te oefenen in het praktijklokaal op school.
Wanneer kun je deelnemen?
Met de collega’s van je team of een ander team op je locatie moet zijn afgesproken dat jouw inzet op deze nieuwe taken bij het team past. Je moet minimaal 8 tot 10 uur in de week werken en daarvan minstens 1 dagdeel de ruimte krijgen om te oefenen met de nieuwe vaardigheden (liever meer). Daarnaast heb je een werkbegeleider nodig om je op je werkplek te begeleiden en te helpen met het oefenen van de nieuwe vaardigheden. De praktijkopleider van je locatie kan hierbij ondersteunen.
In overleg is het soms ook mogelijk dat andere geïnteresseerde collega’s deze scholing volgen. Neem hiervoor contact op met de praktijkopleider van je locatie of met Ellen Wissink.
Hoe werkt het in de praktijk?
We willen nog wat meer ervaring opdoen met deze opleiding en hoe de deelnemers ingezet (kunnen) worden in de praktijk. Er zijn dus verschillen in de manier waarop je wordt ingezet tussen teams en locaties. Maar je wordt opgeleid tot assistent, dus zult altijd in directe samenwerking met een gediplomeerde helpende of verzorgende werken.
Zorgcentra De Betuwe vergoed:
- De kosten voor het opleidingstraject;
- De uren dat je deelneemt aan de klassikale bijeenkomsten;
- Je reiskosten van en naar school (declareren OV-kosten of € 0,19 per km).
- Eventueel kun je voor de duur van de opleiding een laptop van Zorgcentra De Betuwe lenen.
Heb je nog vragen of wil je je aanmelden?
Je kunt contact opnemen met Ellen Wissink, opleidingsadviseur via 06-13241500 of e.wissink@zorgcentradebetuwe.nl of je aanmelden via opleiding@zorgcentradebetuwe.nl.