Benauwdheid bij hitte
De zomervakantie is inmiddels in volle gang. Warme en zonnige dagen horen nu eenmaal in de maand augustus. De verwachting is dat de warme dagen steeds vaker zullen voorkomen.
Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C of hoger kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en/of benauwdheid ontstaan. Zeker mensen met ademhalingsproblemen kunnen in deze periode veel last hebben van het warme weer.
De logopedist houdt zich ook bezig met ademhalingstechnieken om benauwdheid zoveel mogelijk te verminderen. De logopedist leert je ontspannen adem te halen en te praten. Je leert wat je moet doen als je benauwd wordt. Je kunt van de logopedist ontspanningsoefeningen en houdingsoefeningen krijgen.
In sommige gevallen is het niet nodig om meteen te starten met oefeningen, maar kunnen bepaalde tips ook al helpen om de benauwdheid zoveel mogelijk tegen te gaan.
Tips bij benauwdheid
Benauwdheid is een onaangenaam gevoel dat te maken heeft met je ademhaling. Je kunt niet meer prettig ademen of je hebt het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt. Andere woorden voor benauwdheid zijn: kortademigheid en dyspneu.
Communicatie
Wanneer iemand benauwd is, kan het voorkomen dat er meer moeite ontstaat met praten. In zo’n geval kan het helpen om te stimuleren zo min mogelijk te spreken.
→ stel vooral gesloten vragen; iemand kan hierdoor op eigen initiatief zijn boodschap verder aanvullen als daar voldoende adem voor is
→ stimuleer om gebaren te maken
→ stimuleer om korte antwoorden te geven
→ stimuleer om iets aan te wijzen
Slikken
Op het moment dat iemand kortademig is, kan het risico op verslikken toenemen. Iemand haalt frequent(er) adem, waardoor de coördinatie van het openen en sluiten van de epiglottis (strotklepje) in de war kan raken. De stembanden worden hierdoor minder nauwkeurig afgesloten en eten en/of drinken heeft hierdoor meer kans de longen in te lopen. Wat kun je doen om het slikken zo veilig mogelijk te houden?
→ Vast voedsel vervangen door dik vloeibaar kan helpen om het kauwen zo veel mogelijk te voorkomen
→ Schakel de logopedist in om mee te denken
Verdere tips
Het is altijd verstandig om zoveel mogelijk rekening te houden met het warme weer. Denk daarbij vooral aan verkoelende producten, zoals koud (met ijsblokjes) water, lichte, koele gerechten.
Recept gezond chocoladetoetje of ijs (ook veilig voor slikproblemen)
Dit is een redelijk gezond chocolade recept in vergelijking met kant en klare chocolade toetjes! Dit recept geeft een heerlijk verdikt toetje wat je ook kan maken tot ijs. Het is te maken op IDDSI niveau 3 dik vloeibaar of niveau 4 zeer dik vloeibaar.
Zie hier het recept:
https://datisevenslikken.nl/2020/11/02/gezond-chocoladetoetje-of-ijs-iddsi-3-en-4/
Heb je nog verdere vragen, stuur dan een mail of actie naar de logopedist. Wij denken graag met jullie mee!