Gepubliceerd op 02-08-2023 door Mark Polder
Hygiënecode van zorginstellingen en woonvormen samengegaan
Sinds 1 juli 2023 mogen de oude Hygiënecodes van zorginstellingen en Defensie 2014 en woonvormen 2016 niet meer gebruikt worden. Sinds 1 juli 2023 is de nieuwe Hygiënecode voor zorginstellingen, woonvormen en Defensie 2023 in gebruik. Deze hygiënecode is geschreven voor verschillende soorten zorgorganisaties zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, woonzorgcentra, gehandicaptenzorg en kleinschalige woonvormen, en binnen Defensie.
Wat is er veranderd?
- Minder CCP’s, dus minder wekelijkse registraties
Er staan nog maar twee CCP’s (Critical Control Points) in de nieuwe Hygiënecode. Het verhitten van rauw vlees, rauwe vis, rauw gevogelte en rauwe ei moet wekelijks worden gemeten en geregistreerd. In huishoudelijke setting (koken op de afdeling) is de wekelijkse registratie een advies, tenzij er na het bereiden terug gekoeld wordt, dan is het wel een eis. De bereide producten moeten een temperatuur van warmer dan 75 °C in de kern hebben.
Het terug koelen van producten moet wekelijks gemeten en geregistreerd worden. Dit moet binnen 5 uur 7 °C of kouder in de kern zijn. Dit geldt ook voor de huiselijke setting. In de huiselijke setting kan het nog wel eens voorkomen dat bijvoorbeeld een pan soep bewaard wordt voor een later moment. Dit moet dan dus wel gemeten en geregistreerd worden. De enige uitzondering is wanneer er een maaltijd gekoeld wordt voor één persoon, oftewel het bewaren van een restje, dat hoeft u niet te registreren.
Voor alle andere processen die voorkomen (inkopen, ontvangen, opslaan, voorbereiden, bereiden, portioneren, assembleren, verpakken, terug koelen, invriezen, regenereren, transporteren en uitgeven) geldt dat je moet kunnen aantonen dat de temperatuur in orde is. Dit doe je door dagelijks te controleren of producten voldoende warm of koud zijn. Wanneer je twijfelt of er is een afwijking, dan ben je wel verplicht om te meten en te registeren. Bovendien is het verplicht om te registreren in een nieuwe situatie, bijvoorbeeld een nieuw proces, nieuwe medewerker of nieuwe apparatuur. Dit doe je net zolang totdat duidelijk is dat het proces geborgd is, bijvoorbeeld drie dagen achter elkaar. - Werkwijze houdbaarheidsdatum aangepast
Voor niet bederfelijke producten met een verlopen THT-datum geldt dat je het product nog mag gebruiken na de houdbaarheidsdatum. Wel is na het verlopen van de houdbaarheidsdatum de leverancier/ fabrikant niet meer verantwoordelijk wanneer er iets mis gaat met het product.
Voor de opslagruimtes geldt dat je producten niet alleen opslaat op FIFO (first in first out), maar ook op FEFO (first expired first out). Dus wat de kortste houdbaarheidsdatum heeft, maak je als eerste op.
Een handige tip voor het bewaren van geopende producten is de bewaarwijzer van Het Voedingscentrum.
- Schoonmaakregistratie niet meer verplicht
Het is volgens de nieuwe Hygiënecode verplicht om vast te leggen wat, wanneer en hoe je iets schoonmaakt. Het is echter niet verplicht dit ook te registreren of af te tekenen.
Blijf op de hoogte
Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de afspraken in de hygiënecode, hiermee voldoe je aan de wet. De hygiënecode is te vinden op de intranetpagina hygiëne en infectiepreventie.
Vragen? Stel ze gerust via de mail: m.polder@zorgcentradebetuwe.nl
1
Reacties
Plaats een reactie
Laat een reactie achter
Er zijn nog reacties op dit bericht.