Terugblik bijeenkomst Palliatieve zorg
Blijven leren is ons motto. Daarom organiseren we geregeld bijeenkomsten over belangrijke thema's binnen de ouderenzorg. Dit keer organiseerde de commissie Palliatieve zorg een bijeenkomst. Vanmiddag leerden zo'n 60 medewerkers en vrijwilligers bij over palliatieve zorg.
Wat is palliatieve zorg?
Palliatieve zorg is afgeleid van het Latijnse woord pallium, dat mantel betekent. Palliatieve zorg is te zien als een mantel van alle zorg die iemand rond het levenseinde nodig heeft. Het is niet gericht op genezing, maar op het verlichten van klachten en pijn en het verhogen van kwaliteit van leven. De palliatieve fase begint op het moment dat duidelijk wordt dat iemand niet meer beter kan worden. Bijvoorbeeld in het geval van COPD, dementie, hartfalen of kanker. Dit maakt dat er in verpleeghuizen en de wijkverpleging vaker is van palliatieve zorg dan je misschien denkt. De palliatieve fase kan enkele dagen maar ook jaren duren.
Wat leerden we tijdens de bijeenkomst?
We leerden vanmiddag in workshops bij over:
1. Palliatieve zorg in het algemeen, aan de hand van palliatief redeneren en stellingen.
2. Morfine als pijnbestrijding, inclusief de voor- en nadelen
3. Complementaire zorg: het bevorderen van ontspanning en comfort door middel van aromazorg en handmassages
4. In contact tijdens de laatste fase: Hoe ga je het contact aan met de cliënt en diens naasten? En wat doen alle emoties die daarbij komen kijken met jou?
5. Lighouding en decubitus: een fijne lighouding en decubitus voorkomen en genezen.
Ook waren er informatiekramen met de wensambulance, VPTZ, morfinepomp en subcutane infusie, informatie over waakmanden en boeken over palliatieve zorg.
We kijken terug op een leerzame, fijne middag! De positieve reacties van de aanwezigen stimuleert de commissie om op termijn opnieuw een bijeenkomst te organiseren rondom dit belangrijke thema.