Help mee met onze uitdagingen nu en in de toekomst!
Zoals iedereen kan lezen in de media zitten we als VVT-sector in spannende tijden. Alles wordt duurder, maar we krijgen niet meer geld. Tegelijk neemt de zorgvraag toe, maar is het personeelstekort steeds nijpender. Dit geldt ook voor ons als Zorgcentra De Betuwe.
In het organisatieoverleg van dinsdag 5 september vertelde ik over de ontwikkelingen binnen onze sector en organisatie. Die ontwikkelingen zijn best spannend. Omdat niet iedereen bij het overleg was, vat ik deze samen in dit artikel. Daarbij vraag ik jou en al onze collega’s om hulp.
Korte terugblik
We hebben al langer te maken met teruglopende financiën, terwijl alles duurder wordt en er een groeiend tekort aan personeel is, terwijl de zorgvraag ook toeneemt. Ruth deelde dit eind vorig jaar al met iedereen. Er zijn geen eenvoudige antwoorden voor dit vraagstuk. We gingen daarom aan de slag om samen anders te werken en sloegen dit jaar een koers in met de nieuwe locatiegerichte ondersteuningsstructuur. Hierbij zetten we in op:
- De start van de locatieverbinders
- Verbetering van bestaande processen
- Meer innovatiekracht; het vermogen om nieuwe dingen te ontwikkelen
Dit zijn aanpassingen van onze organisatie. Ze helpen om locaties te ondersteunen. Maar we zijn er nog niet. We moeten meer doen. De financiële situatie wordt niet beter: er blijft meer geld uitgaan dan er binnenkomt.
Onze financiële uitdagingen
Wellicht heb je het gelezen op intranet of gehoord in de media: circa 250 VVT-zorgorganisaties spanden een kort geding aan tegen de zorgkantoren. Het kort geding gaat over de zorginkoop van volgend jaar tot 2026. Als de zorgkantoren hun beleid niet bijstellen, dan hebben we als VVT-sector volgend jaar serieuze financiële problemen.
Het kort geding vindt plaats in oktober. De uitkomst is nog onduidelijk. We hebben geen controle over de uitkomsten. Het organisatieteam bekijkt al wel welke verschillende uitkomsten er kunnen zijn én wat dit voor onze organisatie betekent.
Want uiteindelijk geldt: alle organisaties in de sector zitten in dezelfde situatie, maar elke organisatie is verantwoordelijk voor zijn eigen oplossing. Daarbij werken we natuurlijk wel zoveel mogelijk met andere organisaties samen en leren we van elkaar.
Hoe zien onze oplossingen eruit?
Wat de uitkomst van het kort geding ook wordt: er ligt hoe dan ook een financiële uitdaging voor dit jaar en het komende jaar (of zelfs jaren). We gaan dan ook door met het samen anders werken en de locatiegerichte ondersteuningsstructuur. Het organisatieteam en de ondersteunende diensten zijn daarnaast bijvoorbeeld bezig met vragen als: hoe zien de contracten met leveranciers, de zzp’ers en uitzendbureaus eruit? Maar ook: werken we slim genoeg? Wat kunnen en moeten we doen om te verbeteren op deze punten? Bij elke uitgave stelt het organisatieteam twee vragen: kan deze uitgave slimmer en goedkoper en/of is deze investering noodzakelijk om weer de financiële situatie te verbeteren?
Want soms investeren we juist nu in bepaalde zaken om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Een voorbeeld hiervan is de verbouwing van De Valentijn. Die kost nu geld, maar zorgt voor meer opbrengsten in de toekomst. Of een ander voorbeeld: Michiel gaf zijn functie als directeur terug, maar we kozen er toch voor een nieuwe directeur financiën en vastgoed aan te stellen. Dat is een bewuste keuze. Verbeteren van zaken kost soms eerst geld, voordat het wat oplevert.
Wat kun jij doen om te helpen?
Jij kunt meehelpen door goed op te blijven letten op je uitgaven. Let bijvoorbeeld eens op bij het roosteren: onderzoek de samenwerking met collega-teams. Samen lukt het beter de kwaliteit van zorg te kunnen blijven waarborgen. Ook is het belangrijk dat we alert zijn op de indicatie van onze bewoners. Is deze nog wel passend? Als we meer zorg moeten inzetten bij een bewoner, moet de indicatie immers opgehoogd worden, om dit ook betaald te krijgen.
Zie je andere punten die we financieel slimmer kunnen doen? Geef dit dan door aan een van de leden van het organisatieteam. En voorzie je leegstand op je woning of afdeling? Overleg met je team en afdeling zorgbemiddeling hoe dit zo snel mogelijk op te lossen. Want lege plekken kunnen we ons echt niet meer veroorloven.
Samen kunnen we deze uitdaging aan, daar heb ik vertrouwen in!
Namens Nynke, Maud en Frank
Geke Blokzijl
Interim bestuurder