Wil je meedenken over de vraag: wat te doen als een collega in je team niet goed functioneert?
Binnen Zorgcentra De Betuwe werken we op basis van vertrouwen, vakmanschap en verbinding. Dat gaat doorgaans erg goed en we zijn er trots op, dat we zo werken. Maar het komt soms voor dat het níet goed gaat: een collega maakt misbruik van het vertrouwen of gedraagt zich niet als een vakvrouw/-man richting bewoners/ cliënten/ collega's of komt de gemaakte teamafspraken niet na.
Zoektocht proces functioneren vaste medewerkers en flexers
Teams waar dit speelt geven signalen af dat ze het lastig vinden om óm te gaan met een collega die (mogelijk) minder functioneert. Als je in gesprek bent gegaan met elkaar en er verandert niets, wat dan? Teams geven aan onvoldoende steun vanuit de organisatie te krijgen en missen soms iemand die een grens stelt. Ze sudderen te lang door, ten koste van het werkplezier. Dossieropbouw wordt niet of te laat gestart en het is belangrijk om alle stappen die we zetten wel vast te leggen. Bij de leerlingen is dat trouwens al goed georganiseerd, maar bij vaste medewerkers en flexers is dit een zoektocht.
Denk jij mee over het proces van functioneren?
Er is een werkgroep gestart om die zoektocht met elkaar aan te gaan en een proces te ontwikkelen dat houvast geeft bij de volgende vragen: Wie doet wat bij disfunctioneren? Wie legt wát vast?Wil je daarover meepraten? Laat het dan weten aan Ingrid Windmeijer (verbinder PO&O): i.windmeijer@
Als dat niet lukt en je hebt wel ideeën, geef die dan door aan je locatieverbinder, coach, planner, werkbegeleider, capaciteitsadvieur of casemanager. Dan zorgen zij dat het bij de werkgroep terecht komt.